Vad händer med försäkringen när man ställer av bilen?

Detta sker med försäkringen vid avställning av bilen.

Uppdaterat: 26 november 2024

Att ställa av bilen kan vara ett bra alternativ för den som inte använder sitt fordon under en längre tid, exempelvis under vintermånaderna eller om bilen är en sommarbil. Men vad händer egentligen med bilförsäkringen när du ställer av bilen? Här förklarar vi vad som gäller, vilka alternativ som finns och vad du behöver tänka på för att vara skyddad under avställningstiden.

Vad innebär det att ställa av bilen?

Att ställa av en bil innebär att den inte längre är registrerad för trafik på vägarna. Genom att ställa av bilen hos Transportstyrelsen tar du bort dess registrering, och bilen får inte användas i trafik. När bilen är avställd slipper du betala fordonsskatt och den behöver inte vara trafikförsäkrad. Men det betyder inte att du är helt utan ansvar för fordonet.

Vad händer med försäkringen när bilen ställs av?

När du ställer av bilen påverkas försäkringen beroende på vilken typ av försäkring du har. Här är vad som händer med de olika typerna av försäkringar:

  • Trafikförsäkring: Om du enbart har trafikförsäkring på din bil, kommer den att upphöra att gälla när bilen ställs av. Trafikförsäkringen krävs enligt lag när en bil är i trafik, men när bilen är avställd behöver du inte ha den aktiv.
  • Halv- eller helförsäkring: Om du har en halv- eller helförsäkring på bilen, kommer dessa försäkringar att omvandlas till en avställningsförsäkring när bilen ställs av. En avställningsförsäkring ger ett grundläggande skydd för bilen när den inte är i trafik och är ofta anpassad för att skydda fordonet från skador som kan uppstå även när det inte används på vägarna.

Hur ställer man av bilen?

För att ställa av bilen behöver du anmäla det till Transportstyrelsen. Detta kan göras på flera sätt (2024):

  • Via Transportstyrelsens webbplats.
  • Genom appen Mina Fordon.
  • Genom en skriftlig begäran på ditt registreringsbevis.

Bilen anses som avställd från och med den dag Transportstyrelsen tar emot din anmälan. Det går inte att ställa av bilen retroaktivt, så det är viktigt att anmälan görs i god tid för att undvika att betala för mycket för försäkring eller skatter.

Vad är en avställningsförsäkring och vad ingår i den?

För att skydda dig mot skador på bilen när den inte är i trafik kan vilja ha en avställningsförsäkring, ibland kallad garageförsäkring. En avställningsförsäkring ger ett grundläggande skydd för bilen när den inte är i trafik och är ofta anpassad för att skydda fordonet från skador som kan uppstå även när det inte används på vägarna. En avställningsförsäkring ger ett skydd när bilen är avställd och inte används i trafik. Här är några viktiga punkter att veta om vad som ingår:

  • Skyddet gäller enbart när bilen är avställd: En avställningsförsäkring gäller enbart för den tid då bilen inte används i trafik, och gäller endast inom Sverige.
  • Ingen trafikförsäkring ingår: Eftersom bilen inte används på vägarna, ingår inte trafikförsäkring, räddningsförsäkring eller maskinförsäkring. Detta innebär att bilen inte kan täckas för skador som uppstår vid en olycka om den körs under denna period.
  • Vagnskada kan vara utesluten: Vagnskador är normalt inte täckta i en avställningsförsäkring om bilen skulle råka ut för en olycka när den körs. Om vagnskada ingår, kommer det att framgå i ditt försäkringsbrev.

Fördelar med avställningsförsäkring

Även om du inte kör din bil regelbundet, kan en avställningsförsäkring ge ett visst skydd. Här är några av fördelarna:

  • Skydd mot skadegörelse: Om någon skadar bilen medan den står stilla kan du få ersättning för skadorna, vilket kan vara viktigt om bilen står på en oskyddad plats.
  • Skydd mot vissa typer av skador: Även om avställningsförsäkringen inte täcker alla typer av skador, kan den ändå skydda mot vissa händelser som kan inträffa när bilen inte används, såsom brand eller stöld.

Ställa på bilen igen

När du vill börja använda din bil igen, måste du ”ställa på” den. Detta gör du genom att anmäla det till Transportstyrelsen. När bilen återregistreras för trafik kommer du att behöva ha åtminstone en trafikförsäkring aktiv. Du kan också behöva betala fordonsskatt för att få bilen tillbaka på vägarna.

Det är också viktigt att kontrollera med ditt försäkringsbolag att din bil har rätt försäkring på plats innan du börjar köra den igen. Om du hade en avställningsförsäkring och nu vill återuppta en halv- eller helförsäkring, behöver du be om att försäkringen aktiveras och justeras till den omfattning du önskar.

Viktigt att tänka på när du ställer av bilen

Det finns flera saker du bör tänka på när du ställer av bilen:

  1. Tänk på försäkringsskyddet: Se till att du har rätt försäkring för bilen under hela avställningstiden. Om du inte har en avställningsförsäkring kan du vara utan skydd om något skulle hända med bilen.
  2. Kontrollera din försäkring: Innan du ställer av bilen, se till att du vet exakt hur din försäkring kommer att förändras. Det kan vara så att vissa delar av din försäkring pausas eller ändras.
  3. Återställ bilen korrekt: När du vill börja använda bilen igen, ställ på den hos Transportstyrelsen och kontrollera att rätt försäkring är aktiv innan du börjar köra. Alla registrerade bilar som används i trafik måste ha en giltig trafikförsäkring.
  4. Begränsningar för avställning: Kom ihåg att en avställd bil inte får köras, och att du inte får använda bilen för något annat än förvaring. Om bilen används under avställningstiden kan det leda till problem med försäkringen.

Sammanfattning

Att ställa av bilen kan vara ett smart sätt att spara pengar om du inte använder din bil året runt, till exempel om du bara kör den under sommarmånaderna. Genom att ställa av bilen slipper du betala fordonsskatt och kan justera din försäkring till en avställningsförsäkring som ger ett grundläggande skydd. Det är viktigt att förstå att du inte kan köra bilen under denna period och att det finns vissa begränsningar för vad försäkringen täcker. När du vill börja använda bilen igen måste du ställa på den och ha rätt försäkring för att köra den lagligt.

Vidare läsning

Vi använder cookies för att ge dig en bra användarupplevelse. Genom att fortsätta använda vår hemsida kommer vi att anta att du är okej med detta.

Rulla till toppen